Επιλογή Σελίδας
Πολύ χαίρομαι όταν το ημερολόγιο δείχνει Παρασκευή και δεκατρεις. Βρίσκω ότι είναι μία τυχερή και ωραία ημέρα.
Σήμερα ειδικά, θα ήθελα να ανακοινώσω το παιδικό βιβλίο που δημιούργησα για την Περιφέρεια Κρήτης, ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο “Το παλιό τετράδιο της γιαγιάς”.
Πώς δημιουργήθηκε λοιπόν αυτό το στολίδι.
Η συνεργασία μου με την Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MDnet που αναδεικνύει διατροφικές ταυτότητες των χωρών της Μεσογείου. Στο έργο αυτό σχεδίασα δράσεις για την επικοινωνιακή στρατηγική και τον λαϊκό πολιτισμό της κρητικής διατροφής. Μια μέρα λοιπόν, στο γραφείο της κας Ρούλας Παπαδοπούλου, συντονίστριας του έργου για την Περιφέρεια, ξεστόμισα όλο ενθουσιασμό τρεις λέξεις:
“Έχω μία ιδέα”.

Ένα παιδικό βιβλίο για τον πολιτισμικό πλούτο της κρητικής διατροφής.

Το συζητήσαμε, το ζυγίσαμε, το ενέκρινε και κάπως έτσι ξεκίνησε.

Τις ημέρες που το έγραφα, έφερνα στο νου μου τη γιαγιά Καλλιόπη, τη Ζαχαρένια, τη γιαγιά Κλεάνθη, τη γιαγιά Αγγελικώ, τη γιαγιά Βαγγελιά, την κυρία Ολυμπία, την κεραΡήνη, το Τριαντάφυλλο και κάθε γιαγιά που έχω γνωρίσει και καταγράψει στα χωριά της Κρήτης.

Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν μερικές εκπαιδευτικές ιδέες για περαιτέρω εφαρμογές.
Ο Μάριος Ιωαννίδης έκανε μία απολαυστική εικονογράφηση, η Βασιλική Μανωλεσάκη μία υπέροχη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα (για την αγγλική έκδοση) και το Τυπογραφείο Κανταρτζής μία εξαιρετική εκτύπωση και βιβλιοδεσία.
Όλα αυτά βέβαια χρειάστηκαν αρκετές διαδικασίες για να είναι έτοιμα τον Απρίλιο. Και κυρίως συνεργασία. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς όλους που (το) έτρεξαν μαζί μας.
Έχουμε εκτυπώσει συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων για να τα στείλουμε σε δημοτικά σχολεία, σε χωριά και βιβλιοθήκες. Και συγκινήθηκα όταν είδα ότι συμφωνούμε με την κα Παπαδοπούλου να στηρίξουμε πρώτα τα μικρά σχολεία, στα απομονωμένα χωριά του νησιού μας.
Σήμερα, Παρασκευή και δεκατρεις, δε μοιράζομαι απλώς ένα επαγγελματικό project όπου αξιοποιούμε τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου για την επικοινωνιακή στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης.
Σήμερα μοιράζομαι και το εξώφυλλο από το πρώτο μου παιδικό βιβλίο.
Το παλιό τετράδιο της γιαγιάς
Ηράκλειο 2022
Για να κατεβάσετε ελεύθερα το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή, πατήστε εδώ: Το παλιό τετράδιο της γιαγιάς.
Για την αγγλική γλώσσα, πατήστε εδώ: Grandmother’s old notebook.