Επιλογή Σελίδας
Πολύ χαίρομαι όταν το ημερολόγιο δείχνει Παρασκευή και δεκατρεις. Βρίσκω ότι είναι μία τυχερή και ωραία ημέρα.
Σήμερα ειδικά, θα ήθελα να ανακοινώσω το παιδικό βιβλίο που βγάλαμε με την Περιφέρεια Κρήτης / Region of Crete στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MD.net. Ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο “Το παλιό τετράδιο της γιαγιάς”.
Πώς δημιουργήθηκε λοιπόν αυτό το στολίδι.
Πρώτα απ’ όλα, πριν μήνες στο γραφείο της κας Ρούλας Παπαδοπούλου συζητούσαμε για το πλάνο δράσεων Επικοινωνίας της Περιφέρειας εντός ευρωπαϊκού έργου MDnet που αναδεικνύει τις διατροφές των χωρών της Μεσογείου.
Μια στιγμή της είπα:
“Έχω μία ιδέα”.
Ένα παιδικό βιβλίο για το πολιτισμικό κεφάλαιο της κρητικής διατροφής.
Το συζητήσαμε, το ζυγίσαμε, το ενέκρινε και κάπως έτσι ξεκίνησε.
Τις ημέρες που το έγραφα, έφερνα στο νου μου τη γιαγιά Καλλιόπη, τη Ζαχαρένια, τη γιαγιά Κλεάνθη, τη γιαγιά Αγγελικώ, τη γιαγιά Βαγγελιά, την κυρία Ολυμπία, την κεραΡήνη, το Τριαντάφυλλο και κάθε γιαγιά που έχω γνωρίσει και καταγράψει στα χωριά της Κρήτης.
Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν μερικές εκπαιδευτικές ιδέες για περαιτέρω εφαρμογές.
Ο Μάριος Ιωαννίδης έκανε μία απολαυστική εικονογράφηση, η Βασιλική Μανωλεσάκη μία υπέροχη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα (για την αγγλική έκδοση) και το Τυπογραφείο Κανταρτζής μία εξαιρετική εκτύπωση και βιβλιοδεσία.
Όλα αυτά βέβαια χρειάστηκαν αρκετές διαδικασίες για να είναι έτοιμα τον Απρίλιο. Και κυρίως συνεργασία. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς όλους που (το) έτρεξαν μαζί μας.
Έχουμε εκτυπώσει συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων για να τα στείλουμε σε δημοτικά σχολεία, σε χωριά και βιβλιοθήκες. Και συγκινήθηκα όταν είδα ότι συμφωνούμε με την κα Παπαδοπούλου να στηρίξουμε πρώτα τα μικρά σχολεία, στα απομονωμένα χωριά του νησιού μας.
Σήμερα, Παρασκευή και δεκατρεις, δε μοιράζομαι απλώς ένα επαγγελματικό project όπου αξιοποιούμε τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου για την επικοινωνιακή στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης.
Σήμερα μοιράζομαι και το εξώφυλλο από το πρώτο μου παιδικό βιβλίο.
Το παλιό τετράδιο της γιαγιάς
Ηράκλειο 2022