Επιλογή Σελίδας

Ο Δεκέμβρης είναι μήνας απολογισμού για τη χρονιά που πέρασε. Και είναι καλό να κάνουμε έναν αναστοχασμό: τί πήγε καλά, τί όχι, τί μπορούμε να βελτιώσουμε, με ποιους ανθρώπους συνεργαστήκαμε, με ποιους θέλουμε να συνεχίσουμε.

Στα ωραία της χρονιάς λοιπόν βάζω τον Μαραθώνιο Καινοτομίας που ζήσαμε πρόσφατα, στο τριήμερο Innodays που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης.
Αν δεν έχετε ακούσει ξανά για αντίστοιχο Hackathon, πρόκειται για έναν διαγωνισμό επιστήμης και επιχειρηματικότητας. Start-ups, ομάδες ερευνητών και μέντορες δουλεύουν ώρες πάνω σε φωτεινές ιδέες για να τις παρουσιάσουν στο τέλος μπροστά σε μία έγκριτη επιτροπή από καταξιωμένους επιστήμονες και επιχειρηματίες.

Όπως στους παραδοσιακούς μαραθώνιους έτσι και στα Hackathon Καινοτομίας, όλοι στο τέλος βγαίνουν κερδισμένοι.

Είχα την τιμή να είμαι μέντορας λοιπόν, ούσα στο Μητρώο Μεντόρων της Περιφέρειας για το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας.

Η θεματική ήταν ιδέες και βιώσιμες πρακτικές για την παραγωγή και προώθηση του ελαιόλαδου και του χαρουπιού. Η δράση υλοποιήθηκε στη μνήμη του Αρτέμη Σαϊτάκη.

Τον φωτεινό αυτό άνθρωπο, διευθυντή του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης του ΙΤΕ, δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω από κοντά. Τον γνώρισα πρώτη φορά σε ένα online συνέδριο όπου μιλούσαν για “business angels”. Του έκανα μία ερώτηση και η ζεστή απάντηση που έδωσε, έδωσε παράλληλα και το θάρρος να τον αναζητήσω με την πρώτη ευκαιρία. Ήθελα να τον γνωρίσω από κοντά, ένιωθα ότι αυτός ο άνθρωπος μοίραζε φως.

Δεν πρόλαβα. Λίγο καιρό μετά έφυγε άδικα από τη ζωή.

Στη διάρκεια του Hackathon υπήρξαν στιγμές που τον έφερνα στον νου. Δεν προλάβαμε ποτέ να μιλήσουμε για τους επιχειρηματικούς αγγέλους, αλλά κατά κάποιον τρόπο μού δόθηκε η δυνατότητα να αναλάβω έναν τέτοιο ρόλο για λίγες ώρες, σε μία δράση αφιερωμένη στη μνήμη του.

Ένα ειλικρινές μπράβο και ένα ζεστό ευχαριστώ στους διοργανωτές και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε εκείνες τις ημέρες για να βοηθήσουμε νέες ιδέες και ομάδες να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Ας είναι τούτο ένα από τα μηνύματα για τη νέα χρονιά:
Να γυρεύουμε το φως και να το μοιραζόμαστε.
Μονάχα έτσι βλέπουμε τις αλλαγές που θέλουμε στον κόσμο.
Αν θέλετε να διαβάσετε λεπτομέρειες της δράσης, μπορείτε να πατήσετε εδώ: