Επιλογή Σελίδας

– Να ξεκινήσουμε;, ρώτησε ο κάμεραμαν.
– Μισό λεπτό να αφαιρέσουμε τα ποτήρια με το κρασί, ακούστηκε μια φωνή.

Τα μάτια όλων μας έπεσαν στο πάνελ, στα κολωνάτα ποτήρια με το λευκό κρασί.
Από τη μια, η ευπρεπής παρουσία στο μηντιακό περιβάλλον μάς έκανε να συμφωνήσουμε. Από την άλλη, η χαρά από τη μεγάλη είδηση σχημάτισε ένα μουδιασμένο χαμόγελο στα χείλη μας.
Μας έβγαλε από τη δύσκολη θέση μια φωνή από πίσω:
– Μα μιλάμε για Παγκόσμια Πόλη Γαστρονομίας!
Αναθάρρησαν όλοι με ενθουσιασμό και η συζήτηση ξεκίνησε με χαμόγελα. Και με το εκλεπτυσμένο κρασί του κρητικού αμπελώνα να στέκεται τελικά σε πρώτο πλάνο.

Αν δεν το έχετε ακούσει, το Ηράκλειο διακρίθηκε πλέον ως Παγκόσμια Πόλη Γαστρονομίας.
Είναι η 2η πόλη της Ελλάδας που μπαίνει στο διεθνές Δίκτυο Creative Cities της UNESCO, στον τομέα της Γαστρονομίας.

Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (UCCN) δημιουργήθηκε το 2004 για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ πόλεων που έχουν αναγνωρίσει τη δημιουργικότητα ως στρατηγικό παράγοντα για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Υπάρχουν 7 τομείς στους οποίους διακρίνονται οι πόλεις που επιβραβεύονται: Λογοτεχνία, Μουσική, Κινηματογράφος, Design, Γαστρονομία, Media Arts, Χειροτεχνία και Λαϊκές Τέχνες.

Η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Ηρακλείου με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς που διαχειρίζονται την ευλογημένη γη της Κρήτης από τη γραμμή της παραγωγής έως τη γραμμή της προώθησης και κατανάλωσης.

Μία μικρή συνάντηση έγινε χθες αφενός για την ηθική αναγνώριση της συνεισφοράς τους, αφετέρου για να ξεκινήσει ο διάλογος για την επόμενη ημέρα. Γιατί ένας τέτοιος βαρύς τίτλος διεθνούς εμβέλειας είναι σίγουρα τιμή, μα κουβαλά και μεγάλη ευθύνη.

Ε λοιπόν, δυόμισι χρόνια ζω στο Ηράκλειο και ολοένα ανακαλύπτω τις δυναμικές του.

Η πόλη αυτή έχει πολλά να (σας) δώσει.

Μα θα τα πούμε εν ευθέτω χρόνω.

Στο μεταξύ, μπορείτε να δείτε τις Creative Cities του κόσμου, στην ιστοσελίδα: https://en.unesco.org/creative-cities/creative-cities-map